Wersja archiwalna 2014-11-24 12:49:01
Numer sprawy: ARM/54/14
Wszystkich zainteresowanych
DOTYCZY: postępowania o zamówienie publiczne w trybie przetargu nieograniczonego na: Usługę kompleksowej obsługi gastronomiczno-technicznej w związku z udziałem ARM S.A. oraz mazowieckich przedsiębiorców z branży meblarskiej w Forum Regionów w terminie 3 grudnia 2014 roku w Brukseli (Królestwo Belgii).
I. Na podstawie art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2013 r. poz. 907, ze zm., dalej jako Ustawa) Zamawiający (Województwo Mazowieckie) reprezentowany przez pełnomocnika Agencję Rozwoju Mazowsza S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, iż w terminie składania wniosków o wyjaśnienie treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ) otrzymał poniższe pytania na które udzielono następującej odpowiedzi:
1. Proszę o pilną odpowiedź na pytanie dot. zapisu umieszczonego w zał. nr 1 do SIWZ pkt. 8/a) dot. posiadania i przedstawienia certyfikatów: GHP, GMP, HACCP, ISO 22000 lub równoważnego. Czy zaświadczenie z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej zostanie potraktowane jako dokument należący do „ równoważnego”?
Odp. Zamawiający wskazuje, że pytanie jest nieprecyzyjnie jako, że nie wskazuje jakie konkretnie zaświadczenie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej miałoby być uznane za dokument równoważny z certyfikatami określonymi w pkt 8a) Załącznika nr 1 do SIWZ. Jednocześnie Zamawiający informuje, że dokumentem równoważnym będzie dokument (wystawiony przez uprawniony podmiot) uprawniający Wykonawcę do podjęcia działań niezbędnych przy wykonaniu zamówienia (transportowanie żywności – produktów, półproduktów, etc. - na odległość, przechowywanie jej w odpowiednich warunkach itp.) Pozytywna opinia właściwego Inspektora Sanitarnego, poświadczona decyzją zatwierdzającą danego podmiotu (wydaną na podstawie art. 61 ustawy z 25 sierpnia 2005 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. jedn. w Dz. U. z 2010 roku Nr 136, poz. 914 ze zm.) spełni ten warunek.
2. Proszę o interpretację zapisu umieszczonego w ogłoszeniu o zamówieniu – przedmiot zamówienia pkt. III. 3.2 WIEDZA I DOŚWIADCZENIE dot. wykonania co najmniej dwóch zamówień polegających na świadczeniu usług przygotowywania posiłków i/lub cateringowych w zakresie żywienia zbiorowego o wartości co najmniej 150 000 zł/brutto każde zamówienie. Z powyższego zapisu ( „i/lub” ) wynika, że nie koniecznie muszą to być przygotowane posiłki w formie cateringowej ale również przygotowane dla grup zorganizowanych na miejscu we własnej siedzibie.
Odp. Zamawiający informuje, że usługa przygotowania posiłków w zakresie żywienia zbiorowego (dla zorganizowanej grupy) przygotowana we własnej siedzibie Wykonawcy o wartości co najmniej 150 000 zł brutto spełni warunek postawiony w ogłoszeniu o zamówieniu. Jednocześnie Zamawiający przypomina o konieczności przedstawienia dowodu należytego wykonania takiej usługi (zgodnie z Rozdziałem 6.2.b SIWZ).
Warszawa, 19 listopada 2014 r.
Warszawa:
Przetarg na obsługę gastronomiczną Forum Regionów
Numer ogłoszenia: 379846 - 2014; data zamieszczenia: 19.11.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Agencja Rozwoju Mazowsza S.A. , ul. Świętojerska 9, 00-236 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 566 47 76, faks 22 843 83 31.
· Adres strony internetowej zamawiającego: www.armsa.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przetarg na obsługę gastronomiczną Forum Regionów.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa kompleksowej obsługi gastronomicznej i technicznej w związku z udziałem ARM S.A. oraz mazowieckich przedsiębiorców z branży meblarskiej w Forum Regionów, odbywającego się w terminie 3 grudnia 2014 r. w Brukseli (Królestwo Belgii). Szczegółowy opis zamówienia zawiera załącznik nr 1 do SIWZ..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 79.95.20.00-2, 55.32.20.00-3, 55.32.10.00-6, 55.30.00.00-3.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 04.12.2014.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Każdy wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć swoją ofertę wadium w wysokości 4 000 PLN (cztery tysiące złotych). Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert.
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
· III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, należycie wykonali, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonują co najmniej dwa zamówienia polegające na świadczeniu usług przygotowywania posiłków i/lub cateringowych w zakresie żywienia zbiorowego o wartości co najmniej 150 000 zł (sto pięćdziesiąt tysięcy złotych) brutto każde zamówienie. Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu nastąpi na podstawie przedstawionych przez Wykonawcę dokumentów, o których mowa w Rozdziale 6 SIWZ - zgodnie z formułą: spełnia-nie spełnia
· III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy dysponują przynajmniej: a. dwoma kucharzami, tj. osobami: - posiadającymi co najmniej 3 letnie doświadczenie w zawodzie kucharza (dotyczy każdego z osobna); - posiadającymi wszystkie niezbędne uprawnienia do kontaktu z żywnością (dotyczy każdego z osobna); - bardzo dobrze znającymi specyfikę kuchni regionalnej województwa mazowieckiego oraz tradycyjnej kuchni polskiej (dotyczy każdego z osobna); - posługującymi się językiem polskim oraz władającymi językiem angielskim i/lub francuskim (na poziome co najmniej komunikatywnym) - dotyczy każdego z osobna; b) dwoma asystentami kucharza posiadającym/posiadającym doświadczenie w zawodzie kucharza oraz posiadającymi wszystkie niezbędne uprawnienia do kontaktu z żywnością. c) dziewięcioma osobami pełniącymi funkcje kelnerów, których każdy posługuje się językiem angielskim na poziomie umożliwiającym swobodną komunikację w zakresie wykonywanych obowiązków kelnerskich. Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu nastąpi na podstawie przedstawionych przez Wykonawcę dokumentów, o których mowa w Rozdziale 6 SIWZ - zgodnie z formułą: spełnia-nie spełnia
· III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy są ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę minimum 150.000,00 zł. Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu nastąpi na podstawie przedstawionych przez Wykonawcę dokumentów, o których mowa w Rozdziale 6 SIWZ - zgodnie z formułą: spełnia-nie spełnia.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
- wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;
- opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
Jeśli oferta składana jest przez osoby inne niż uprawnione do reprezentacji wykonawcy na podstawie postanowień zawartych w statutach, umowach lub innych aktach prawnych regulujących sprawy związane z reprezentacją Wykonawcy, w tym z możliwością zaciągania w imieniu Wykonawcy zobowiązań majątkowych, do oferty należy dołączyć pełnomocnictwo określające zakres czynności jakie w imieniu dającego pełnomocnictwo może wykonywać pełnomocnik w prowadzonym postępowaniu. Pełnomocnictwo musi być złożone w oryginale bądź kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:
· 1 - Cena - 90
· 2 - Termin płatności - 10
IV.3) ZMIANA UMOWY
przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Na podstawie art. 144 Ustawy Zamawiający dopuszcza możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w następujących przypadkach: a) ustawowej zmiany podatku VAT - dopuszcza się zmianę ceny stosownie do zmiany stawki VAT, b) rozwiązania lub istotnej zmiany treści umowy dotyczącej realizacji Projektu zawartej przez Zamawiającego, przy czym za istotną zmianę Zamawiający będzie uznawał taką, która wpływa na zakres świadczeń stron, w szczególności zwiększenie/zmniejszenie wynagrodzenia Zamawiającego, zwiększenie/zmniejszenie zakresu rzeczowego Projektu - dopuszcza się wówczas wcześniejsze rozwiązanie umowy z zachowaniem 14 dniowego okresu wypowiedzenia bądź też jej zmianę adekwatną do zmian w umowie. c) Zamawiający dopuszcza również zmianę aspektów technicznych współpracy celem zwiększenia jej efektywności.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres
strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków
zamówienia: www.armsa.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Agencja
Rozwoju Mazowsza S.A, ul. B. Brechta 3, 03-472 Warszawa.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 26.11.2014 godzina 09:00, miejsce: Agencja Rozwoju Mazowsza S.A, ul. B. Brechta 3, 03-472 Warszawa, (sekretariat - 3 piętro)..
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: UWAGA! Zamawiającym w niniejszym postępowaniu jest Województwo Mazowieckie, ul. Jagiellońska 26, 03-719 Warszawa w imieniu i na rzecz którego działa, na podstawie umowy nr 1 KM RPOWM-1.7 2011 na rzecz realizacji projektu kluczowego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013 pn.: Mazowsze - promocja gospodarcza serca Polski z dnia 19 października 2011 roku, zmienionej Aneksem nr 1 z dnia 12 grudnia 2012 roku, Aneksem nr 2 z dnia 18 czerwca 2013 roku, Aneksem nr 3 z dnia 16 grudnia 2013 roku działa Agencja Rozwoju Mazowsza S.A. z siedzibą w Warszawie. Projekt finansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nieZałączniki do pobrania:
siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_1-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_2_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_3a_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_3b_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_4_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_5_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_6_do_siwz-arm_54_14.doc
zalacznik_nr_7_do_siwz-arm_54_14.doc
Informacje o dokumencie:
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Administrator
- Data udostępnienia w BIP: 2014-11-24
- Informacja zaktualizowana przez: Administrator
- Data ostatniej aktualizacji: 2014-11-24 12:49:01
- Liczba odsłon: 1457
- wróć do wersji akturalnej
- Historia dokumentu: